От днес задължително в болница срещу личен документ

DenNews.bg
01.04.2015
размер на текста:

От днес влиза в сила единната Регистрационна система за хоспитализациите и дехоспитализациите на здравноосигурените пациенти.
Пациентите са длъжни да представят личен документи при приемане и напускането на лечебното заведение. Това може да бъде лична карта; Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта; Паспорт; Моряшки паспорт; Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС; Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец; Разрешение за (постоянно) пребиваване; БЛД от стар тип (зелен паспорт); Български граждани без такъв (новородени и деца под 14 години) се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.
Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.
Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.
НЗОК няма да заплаща медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи на данни от личен документ в Регистрационната система.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети