Цесионна фирма загуби дело срещу община Бобов дол за „златния’ водопровод

DenNews.bg
09.03.2015
размер на текста:

Цесионната фирма "Деметра строй-80” загуби дело срещу община Бобов дол пред Окръжен съд-Кюстендил. Пернишката фирма претендираше изплащането на 47 812 лв., представляваща невърната парична гаранция по договора за изграждане на водопровод в квартал „Христо Ботев”-отсечка, станала популярна като „златния водопровод” от мандата на екскмета Йорданка Каленичкова. Претендираната сума е прехвърлена с договор за цесия от 25.10.2010 г. между „Деметра строй-80” и изпълнителя на обекта фирма „Алматея Прима”-Перник.
Освен паричната гаранция цесионната фирма претендираше и 14 783 лв., представляваща законна лихва.
По силата на договора между двете пернишки фирми на "Деметра строй- 80" са прехвърлени вземания в общ размер на 230 089 лв., за което и към момента се водят дела срещу община Бобов дол.
По делото за невърнатата парична гаранция обаче съдт счете, че договорът за изграждане на водопровода не е изпълнен от страна на изпълнителя, тъй като не е налице приемане на работата от страна на общината. Освен това в договора между община Бобов дол и „Алматея Прима” е уговорен гаранционен срок от 12 години.
По силата на решението на Окръжен съд искът на „Деметра строй-80” е отхвърлен, а фирмата е осъдена да заплати 110 лева за деловодни разноски.
Решението на КОС може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети