Във Венецуела ще купуват храна с пръстови отпечатъци

DenNews.bg
09.03.2015
размер на текста:

Мярката се въвежда по разпореждане на президента Николас Мадуро

Супермаркетите във Венецуела ще снемат задължително пръстовите отпечатъци на клиентите при купуването на храни.
Нестандартната мярка ще бъде въведена чрез инсталирането на около 20 000 скенера за отпечатъци, а целта й, според президента Николас Мадуро, е да сложи край на спекулата и прекратяване на паническото купуване на продукти.
През последната година има сериозен недостига на основни хранителни продукти. Мадуро обясни недостига с манипулации в доставките на хранителни продукти и техните цени. Миналия месец собствениците на няколко вериги супермаркети и дрогерии бяха арестувани по обвинение, че изкуствено създавали големи опашки с това, че не отваряли достатъчно каси за обслужване на клиентите. Освен това президентът обвини колумбийски трафиканти на хранителни продукти, че изкупуват в граничните райони стоки с фиксирани цени от държавни супермаркети.
Миналата седмица външни министри от Южна Америка заявиха, че страните от региона ще помогнат на Венецуела да се справи с недостига на храни. Липсата на основни храни и лекарства е причина за недоволство и чести антиправителствени демонстрации, често съпровождани от насилие. Икономическата криза в страната става по-тежка поради спада на цените на петрола. Обезценяването на венецуелската валута и сриването на цените на петрола наполовина от месец ноември миналата година досега намаляват притока на долари, с които се плаща за вносни хранителни продукти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети