От жълт до червен код заради снега в цялата страна днес

DenNews.bg
06.03.2015
размер на текста:

Днес дъждът ще премине в сняг над цялата страна, най-късно в Източна България. На повечето места валежите ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка. Вятърът ще е от север-североизток, умерен до силен. Ще има условия за виелици и навявания.
Максималните температури ще са от 0 до 3 градуса в северозападните райони до 7 - 9 градуса по крайбрежието на морето.
В областите Смолян и Кърджали е обявен червен код заради снеговалежи и бурен вятър. Там се очакват обилни снеговалежи до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито с условия за виелици и навявания.
Оранжев код за обилни снеговалежи е обявен в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково. В Хасково снеговалежите ще са придружени и от бурен вятър. Там обилните валежи ще достигнат до 70 л/кв. м. Ще има условия за виелици и навявания.
В Пазарджик, Пловдив и Стара Загора се очакват значителни валежи с количества - в равнинната част от дъжд и сняг - 30-40 л/кв.м, в планинската - валежи от сняг, до 60 л/кв.м.
Жълт код е обявен в останалите 22 области на България заради валежите от дъжд и сняг. Предупреждението за областите в Западна и Северна България - Благоевград,Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, са предимно заради очаквани снеговалежи. Сумарните количества ще са около 20-30 л/кв. м, очаква се да се образува и снежна покривка. В другите 10 области от Северна и Източна България се очакват значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Кодът е в сила за областите Русе, Разград,Търговище, Шумен, Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. Очакваните количества са около 25-35 л/кв. м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър.
Максималните температури днес ще са от 0 до 3 градуса в северозападните райони до 7 – 9 градуса по крайбрежието.
В планините ще е облачно и с валежи от сняг, в Рило-Родопския масив - значителни. През деня с вятъра от запад-северозапад ще нахлуе студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0, на 2000 метра - около минус 5 градуса.
В събота валежите ще продължат. И в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг. Ще се задържи ветровито, с умерен до силен вятър от север-североизток. Температурите ще са между 0 и 5 градуса, в югозападните райони до 8-9 градуса.
В неделя ще се задържи облачно. В по-голямата част от страната все още ще превалява сняг, но валежите ще отслабват, а в западната част от Дунавската равнина и ще спрат. Температурите ще са почти без промяна. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети