Повдигнаха обвинение на ген. Стоян Тонев

DenNews.bg
05.03.2015
размер на текста:

Бившият директор на ВМА и бивш депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори по време на управлението му във ВМА.
В обвинението на Военно-окръжната прокуратура – София е записано, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв.
Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА.
Предоставената медицинска апаратура са лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 03.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория (от 05.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв.
На Тонев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.
Ген. Тонев подаде оставка като депутат и напусна председателското място в здравната комисия в парламента заради скандални разкрития за периода, в който бе начело на Военномедицинска академия.
В доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма. Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма "Дерма Прим" се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е собственик на 84% от "Дерма Прим".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети