Борисов в парламента: Бъчварова ще е министър на МВР

DenNews.bg
05.03.2015
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента днес, за да сподели официално позицията си по подадената вчера оставка на вътрешния министър Веселин Вучков.
Той обяви, че и за да няма спекулации около името следващия министър-това ще бъде вицепремиера Румяна Бъчварова.
„Беше голяма изненада, че вчера министър Вучков постъпи по този начин - демонстративно подаде оставка, която около 5 секунди съм бавил, докато напиша "да". Това е изключително некоректен акт към мен и към правителството”, заяви Борисов от трибуната на Народното събрание
Той още веднъж повтори тезата си от вчера, че моментът за повдигането на този въпрос е бил изключително неподходящ с оглед визитата на шефа на ФБР и делегацията на Азербайджан. Борисов подчерта, че днес в медиите няма нито ред за срещите му с шефа на ФБР и азербайджанската федерация.
„Винаги съм казвал, че стабилността в тези няколко месеца след няколко служебни правителства е жизнено важна”, настоя Борисов и посочи, че поради тази причина с много уважение се е отнасял и към опозиция и към коалиционните си партньори. Той се обърна към РБ, ПФ и АБВ и обяви, че е некоректно към ГЕРБ във важни гласувания той да няма подкрепата им и да се създава впечатления за подкрепа от ДПС. "Ако не беше минал плоският данък - ГЕРБ нямаше да остане в правителството, а вие отдавна щяхте да сте по родните си домове и нямаше да сте тука", каза Борисов на партньорите си и припомни и други ключови законопроекти, които са минали благодарение на ДПС, за което той им е благодарен.
"Изведнъж се получава маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров, не защото търси стабилност, а защото е зависим", обясни Борисов и настоя, че за една година са му правили всевъзможни проверки и нищо не е открито. Знам, че нямам абсолютно никаква зависимост. Единствената ми цел е било тази част от НС да бъде спокойна, че няма пак да има ченгеджийски номера – лиани, червеи, маймуни и всичко останало”, каза ядосано Борисов. „Излиза, че Писанчев, за когото директорът на ФБР даде отлична оценка, английските служби също, но излиза, че опитвайки се да правят това нещо за спокойствие в службите, аз съм зависимият човек в държавата, въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов, всеки, който ме знае, знае, че съм неуправляем”, заяви Борисов.
„Казах колеги, утре ще дойда в НС, ще искам оставките на Писанчев и Лазаров, ще им благодаря, че работиха почтено, за да няма никакво съмнение по тази тема, моля, тези, които са се подписали под споразумението да бъдат в зала, за да не се налага колегите да проявяват държавна отговорност да ни подкрепят, както вчера е станало (бел. ред. Борисов има предвид това, че колегите му от РБ не са били в пленарната зала). Това е нестабилността на правителството, не Писанчев и Лазаров, те ако искат ще си дадат оставката, да ни съдят ако искат, каквото искат да правят”, заяви разпалено Борисов.
„На следващия МС аз ще ги предложа, защото ситуацията, която в момента тече извън тази зала, е че има задкулисие, това ме извади от равновесие, може би целта вчера беше да ме извадят от равновесие, ако това са пресметнали, правилно са го пресметнали, това не мога да го понеса. От тази трибуна ще им поискам оставката”, добави Борисов.
„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота. По никакъв начин милиционерски номера да не минават повече, дано от БСП, ДПС и Атака ме разберат правилно, ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани. Щеше да бъде прекрасно, ако имахме политическа култура, сега да седнем заедно с опозицията на тези важни места да се поставят професионалисти. Следват тежки месеци и тежки времена. За тези години така са разграждани и ние си имаме своите вини, но безспорно това е факт. Ще предложа Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Надявам се и ГЕРБ, и РБ да оценят жеста, че искам гражданското начало. Надявам се с това да спрат манипулациите, на които много хора се поддават. Да се надяваме, че ДПС и БСП във важни моменти няма да се съобразяват с това кой с какво ще ни закичи като коментар”, уточни още Борисов. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети