Хаос в Турция заради спиране на тока

DenNews.bg
31.03.2015
размер на текста:

Транспортен хаос в Турция, след като в десетки градове, включително Истанбул и Анкара, електричество бе прекъснато.
Въздушният трафик бе блокиран и се наложи пренасочването на редица полети. Прекъснати са всички комуникации.
Според турски медии спирането на тока е в резултат на авария в електропреносната система. Турската електропреносна компания заяви, че текат "технически проверки" в опит да се възстанови електрозахранването.
"Обсъждат се всички вероятности за прекъсване на захранването, включително терористична атака и саботаж", заяви премиерът Ахмет Давутоглу. По думите му проблеми с електропроводите е най-вероятната причина за аварията.
"Основната ни цел сега е да се възстанови мрежата. Това не е инцидент, който виждаме често", каза министърът на енергетиката Танер Йълдъз по време на посещението си в Братислава в коментар, излъчен по турската телевизия. На въпрос дали става въпрос за кибератака, той отговори: "Не можем да потвърдим дали прекъсването на електрозахранването е причинено от кибер или терористична атака", предаде Ройтерс.
Метрото в Истанбул и мотрисите в железопътния тунел под Босфора Мармарай не се движат. Всички пътници са били успешно евакуирани от метролиниите, съобщиха от общината.
Светофарите също са изключени, което доведе до транспортен хаос в централни квартали на Истанбул.
Сред пострадалите градове са и Измир, Анталия и Адана. Без ток са и Хатай - близо до границата със Сирия, и Самсун на турското крайбрежие на Черно море.
Токът е спрял около 10.36 часа, съобщи Турската електрическа компания. Създаден е кризисен щаб.
Потреблението на електроенергия в Турция се увеличи значително през последните години заради силния икономически растеж и повишаването на населението. Страната беше принудена да засили инвестициите в енергийния сектор и вноса на природен газ - най-големия си източник за производство на електроенергия, коментира "Ал Джазира". Официални лица, цитирани от вестник "Хюриет" коментират, че това е най-голямата авария в електрозахранването на Турция през последните 15 години.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети