Асад: Бомбардировките увеличават силата на Ислямска държава

DenNews.bg
30.03.2015
размер на текста:

Бомбардировките срещу позиции на „Ислямска държава” не намаляват, а увеличават силата и числеността на джихадистката групировка. Това коментира президентът на Сирия Башар Асад в интервю за американската телевизия CBS.
Коалиция, предвождана от САЩ, започна въздушни удари срещу ИД през септември 2015 г. Сирийският президент, който воюва с ислямистки и други бунтовници от 2011 г., заяви, че според някои оценки „Ислямска държава” привлича по 1000 души месечно в Сирия. По думите му, групировката се разширява в Ирак и в Либия и много други, подкрепящи „Ал Кайда” организации, са обявили своята преданост към джихадистката организация.
В интервюто Асад заяви още, че смята Русия за надежден съюзник, който се опитва да окаже помощ за политическо решение на конфликта в Сирия, отбелязва агенция ТАСС. Според Асад Москва се стреми към запазване на стабилност и баланс на силите в света.
Запитан какви са главните цели на руската политика в Сирия, Асад отговори: „Стабилност и политическо уреждане”.
По думите му, към същото се стреми и Иран. „Сирия, Иран и Русия гледат по еднакъв начин на конфликта на сирийска територия”, обобщи Башар Асад.
Запитан при какви обстоятелства би напуснал властта, Асад отговори: „Когато нямам обществена подкрепа. Когато не представлявам сирийските интереси и ценности”.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети