Съдът глоби карикатуристи заради Ердоган

DenNews.bg
25.03.2015
размер на текста:

Двама турски карикатуристи ще платят глоби от по 2 700 долара заради карикатура на президента Реджеп Ердоган, визираща все по-тежката среда за журналистите в страната.
Вчера Озер Айдоган и Бахадир Барутер от сатиричния седмичник "Пингвин" първоначално бяха осъдени на по 11 месеца затвор от криминален съд в Истанбул. Съдиите обаче замениха затвора с глоби от по 7 000 лири.
Двамата не са присъствали на изслушването.
Въпросната карикатура е отпечатана в брой от август 2014 г. и показва двама граждански служители в костюми пред портите на новия президентски дворец, които посрещат Ердоган след избирането му за президент същия месец.
Един от мъжете прави неприличен жест, докато се ръкува с него.
Ердоган отговаря: "Можеше да има по-топло посрещане, да бяхте пожертвали журналист!"Това визира ислямската традиция за животинско жертвоприношение за отбелязване на важни събития.
Ердоган е под постоянен обстрел, защото ограничава правата на журналистите.
Напоследък правителството засили арестите на хора обвинени за директни обиди срещу Ердоган и започна криминални разследвания срещу множество турци.
Студенти, журналисти и дори бивша Мис Турция в момента са изправени пред съда, за обиди в социалните медии.
Ердоган, който управлява Турция като премиер от 2003 до 2014 г. и от миналата година е президент, дълго време е обвиняван в авторитаризъм и нетърпимост към критиките.
Известен със своята силна чувствителност към карикатури, Ердоган и друг път е имал конфликти с "Пингвин".
Докато е бил премиер през 2005 г., той съдил списанието, след като то го окарикатурило като слон, жираф, маймуна и още няколко животни под заглавието "Светът на Тайиповците".
Случаят беше прекратен от съд в Анкара през 2006 г. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети