Законът ще защитава от дискриминация и хората със сменен пол

DenNews.bg
25.03.2015
размер на текста:

Хората със сменен пол ще бъдат защитени от Законът от защита от дискриминацията, реши днес парламента след едноседмично отлагане на промяната. Текстът гласи, че признакът "пол" включва и случаите на промяна на пола.
Подкрепете тази промяна, която ще поясни един текст, който съществува в закона, без да създава нови права или процедури, призова вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който дойде специално, за да разясни текста пред депутатите, след като преди седмица ГЕРБ гласува "против". Калфин определи законопроекта като многострадален и обясни, че още през 2012 година е започната кореспонденция с Европейската комисия по пилотна процедура, която поставя въпроса за дискриминация при сменен пол и срокът на България е до края на март да приеме тълкуването на закона.
При обсъждането на поправката преди седмица Мартин Димитров от Реформаторския блок се възмути, че "някой се опитва да ни откаже от традиционни християнски ценности, пробутват ни се неща като уж европейско законодателство". Колегата му Петър Славов пък припомни, че в момента има защита от дискриминация по пол. "Като има смяна на пол, пак има пол. След операцията безполово същество ли е", каза той, обяснявайки защо не трябва в закона да се вкарват специално и сменилите пола си.
Дарин Димитров от ГЕРБ, който е лекар, обясни, че практиката е родителите да определят пола на детето си след раждането му, но с развитието му понякога се оказва, че полът му е друг. "Затова има две виждания – дали полът да се определя след раждането или по-късно", каза Димитров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети