Гурково посрещна първите бежанци от Украйна

DenNews.bg
19.03.2015
размер на текста:

Пристигналите у нас бежанци казват, че примирието е само на хартия-стрелбата продължавала всеки ден.

Първите бежанци от размирните части на Източна Украйна пристигнаха в Гурково, след като общинското ръководство и местен бизнесмен обявиха преди месец, че са готови да подслонят българи, бягащи от войната, съобщи "Труд".
Семейство с двегодишно дете и още един мъж от Луганск са първите настанили се в старозагорското село.
Очакват се още близо 40 семейства на бесарабски българи.
Валери Афонович Дели от Луганск, който е с български произход, разказва за изданието, че за възможността да дойде в Гурково разбрал от своя приятелка и съседка, която пък прочела за това в интернет. Той е бивш военен, вече пенсионер, ненавижда конфликта, който продължава да тлее в родината му. С неприязън разказва за осеяните ниви и гори с мини, за разрухата в градовете и престрелките по улиците.
"Примирието е само по медиите, стрелбата продължава, а най-лошото е, че дори не знаеш кой стреля", казва Валери. Войната му отнела дома, спокойствието, работата, затова решил да търси ново начало тук. През 2012 г. кандидатствал за българско гражданство и наскоро получил паспорт, сега се надява по-скоро да доведе жена си и дъщеря си в Гурково.
Валери започнал работа в "Булметал". Собственикът на фирмата Кольо Атанасов, който също е потомък на бесарабски българи е обещал да предоставя къщи, общежития и апартаменти, които притежава, на всеки бежанец от конфликта в Украйна.
"На част от тези хора можем незабавно да предложим работа и необходимото препитание", казва бизнесменът пред "Труд".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети