Парламентът одобри Бъчварова за нов вътрешен министър

DenNews.bg
11.03.2015
размер на текста:

С гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, парламентът одобри вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Против назначаването на Бъчварова, която бе предложена от премиера Бойко Борисов да заеме мястото на хвърлилия оставка Веселин Вучков, гласуваха депутатите от „Атака”, ДПС и БСП. Един народен представител гласува „въздържал се”.
Вицепремиерът Бъчварова, освен начело на МВР, ще продължи да отговаря за коалиционната политика и държавната администрация. Досега вътрешното ведомство беше в ресора на друг заместник-министър председател - Меглена Кунева.
Веселин Вучков подаде оставка на заседанието на кабинета на 4 март и тя бе приета веднага от премиера. На следващия ден в пленарната зала Бойко Борисов обяви своята нова номинация за поста - Румяна Бъчварова.
"Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността. Сега влизам като политик, който има един мандат зад себе си. В рамките на този мандат съм натрупала доста опит, но може би едно от най-важните неща, които съм правила, е работата ми с Веселин Вучков по работата на ГЕРБ за политическата сигурност. Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката", заяви Бъчварова от парламентарната трибуна. „Не приемам обвинения, подозрения, защото много държа да има резултат", допълни тя.
По време на дебатите бившият МВР шеф Цветан Цветанов подчерта, че не министърът е този, който управлява едно министерство, а законът.
Левицата се обяви против номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Атанас Мерджанов настоя да се кажат истинските причини за оставката на досегашния титуляр Веселин Вучков, който напускал в неподходящ момент.
Оттеглянето му, според левицата, е в резултат на натиск – вътре в управляващата коалиция и отвън, в същото време "левите" поставиха под съмнение дали вицепремиерът Бъчварова ще се справи начело на вътрешното ведомство, не защото оспорват личните й качества, а защото нямало да й бъде разрешено.
Според БСП номинацията на Бъчварова е продукт на някакво надхитряне да се задуши реформаторската страст за власт.
БСП подозират, че на практика решенията в МВР ще са на премиера, затова предлагат Бойко Борисов да стане и вътрешен министър, а не да се "крие зад гърба на своя вицепремиер".
"Основният въпрос не се свежда до това кой министър си отива, а защо си отива министър Веселин Вучков и в името на какви политики Румяна Бъчварова ще бъде избрана". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите. Той поясни, че няма да коментира предложението на Бъчварова от гледна точка на социологическия й опит, правейки аналог с изказванията на премиера, че филолог не може да ръководи спорта. Лидерът на ДПС призова за истински разговор за състоянието на националната сигурност. „Ще гласуваме против избирането на Румяна Бъчварова, аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, предупреди лидерът на ДПС.
До края на тази седмица ще бъде избран нов главен секретар на МВР, а до края на другата седмица - нов шеф на ДАНС. Това обеща премиерът Бойко Борисов в реч от трибуната на Народното събрание след края на дискусията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети