Жена от бедстващо село почина заради липса на инсулин

DenNews.bg
10.03.2015
размер на текста:

Жена от едно от стотиците бедстващи села е починала заради липсата на инсулин. Това съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев. Жената от село Брезен, община Ардино, е била инвалид.
От Областния кризисен щаб в Кърджали са поискали помощ по въздуха за родилка в село Горно Прахово. Жената се нуждае от помощ, но до нея не може да бъде достигнато.
„Затова хеликоптера е жизнено необходим”, казва Илиев. По думите му в района на Ардино има още двама души на инсулин. Вариантът да се достигне до бедстващите през язовир също е нвъзможен
Постъпил е сигнал и за семейство с 6 гладуващи деца в с. Голобрад, допълват от щаба. Екип на БЧК пътува с високопроходим автомобил към община Ардино, за да доставят лекарства, вода и храна на хората от бедстващите села.
Освен хеликоптер, е поискана и специализирана снегопочистваща техника от министерството на отбраната - пет верижни машини УТВ и товарна платформа.
В община Ардино 30 000 души са откъснати от света четвърти ден. Свършили са хлябът и тестените изделия.
Болницата работи на генератор, където млада жена е родила. Възрастен мъж беше извозен до там с помощта на техника на Гражданска защита, която в последствие се е счупила в опитите да разчисти снега.
Продължава разчистването на пътя Кърджали - Ардино, като снегорините към момента са на 4 км. от общинския център, но са възпрепятствани на разклона за Далджата, заради паднали дървета.
Четири общини от област Кърджали продължават да са без ток.
Затворен за движение остава пътят Кърджали - Асеновград през Паничково, а Хасково - Кърджали е проходим само за леки автомобили. Товарните автомобили се пренасочват през с. Мост.


Днес от длъжност е отстранен шефът на Областното пътно управление в Кърджали.

 

Орхан Ибрахим е отстранен заради несправяне с критичната ситуация след обилните снеговалежи.
По време на посещението си в Кърджали в събота регионалният министър Лиляна Павлова заплаши, че ще има тежки санкции за пътни шефове и остро критикува Ибрахим заради липсата на контрол и организация на снегопочистващите фирми.
Орхан Ибрахим бе назначен на поста по времето на кабинета на Пламен Орешарски от квотата на ДПС. Сега на негово място е назначен Живко Боговски, който и преди години е работил на тази длъжност.
Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети