ДАНС разби група, ощетила държавата с 2 млн. лв.

DenNews.bg
05.02.2015
размер на текста:

Престъпна група, занимаваща се с данъчни измами, е разбита при спецакция на ДАНС и Специализираната прокуратура. Арестувани са двамата тартори на бандата. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Акцията е извършена на 21 януари на територията на градовете София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец срещу организирана престъпна група, извършваща нарушения на данъчното законодателство.
Действията са предприети по образувано досъдебно производство.
При извършените претърсвания на 16 адреса – офиси и жилищни помещения, както и на автомобили, са иззети счетоводни документи с невярно съдържание, печати, електронни подписи и електронни носители на дружества от типа „липсващ търговец“ и мобилни телефони. На един от адресите е открит таен склад, в който са съхранявани счетоводни документи на дружества, участващи в престъпната схема. Иззети са веществени доказателства.
Установено е, че организаторите на престъпната група, със съдействието на още пет лица, са изградили схема, при която чрез контролирани от тях множество фирми от типа „липсващ търговец”, регистрирани на социално слаби лица от региона на Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС.
Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в градовете София, Ихтиман и Елин Пелин.
Вследствие на незаконната дейност на престъпната група, за периода 2013-2014 г. са нанесени щети на държавния бюджет в размер на над 2 млн. лева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети