Бездомна котка разобличи хакер

DenNews.bg
04.02.2015
размер на текста:

Бездомна котка, използвана от киберпрестъпник за нагла шега, всъщност помогна за разобличаването му и последвалото му осъждане.
Юсуке Катаяма получи 8 години затвор от съда в Токио, като обвинението срещу него е по закона за предотвратяване на тероризъм. Прокурорът е поискал максималното наказание от 10 г. затвор.
32-годишният Катаяма създал вируси, с които поемал дистанционно контрола върху чужди компютри. От техните IP-адреси публикувал заплахи в различни интернет-форуми. Написал например, че ще взриви самолет, както и че ще нападне детска градина.
Полицията арестувала четирима души, от чиито компютри са били изпращани съобщенията. Бързо се разбрало, че те нямат нищо общо със заплахите и са жертви на кибератака.
Кибертерористът изпратил до японските медии покана да участват игра с него. Закачил флашка с вирусната програма на врата на бездомна котка. Наградата от играта щяла да е флашката, ако участниците намерят котката.
Когато полицията намерила котката, преровила записите от видео наблюдението в района. В обектива попаднал не само Катаяма, докато се занимава с животното, но и мотоциклетът му. Бил открит по номера на мотора.
Пред съда Катаяма се признал за виновен.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети