ГДБОП и Главна дирекция Национална полиция с нови шефове

DenNews.bg
24.02.2015
размер на текста:

Новият директор на Главна дирекция Национална полиция е Христо Терзийски, досегашен зам.-директор на СДВР. Той е назначен от вътрешния министър Веселин Вучков.
Новият директор на ГДБОП е Ивайло Спиридонов, досегашен зам.-директор на Криминална полиция. Спиридонов е назначен временно за срок от 1 година.
От днес влезе в сила промяна в Закона за МВР и други закони, като този за ДАНС. От днес на практика МВР има нов структурен организъм, каза вътрешният министър.
Охранителна и криминална полиция се сливат в Главна дирекция Национална полиция. Директорът й назначен от тази сутрин е с 19-годишен стаж в системата на МВР. Пред него има сериозни задачи за решаване – оптимизация на Главната дирекция, съкращаване на началнически постове и на администрация.
Ивайло Спиридонов, който ще оглави ГДБОП за срок от една година, има 20-годишен стаж в системата на МВР. За него специално Вучков каза, че е говорил два пъти с премиера Бойко Борисов. "Той също горещо препоръча одобрението за тази кандидатура".
От днес 543 служители на ДАНС на практика стават служители на МВР. "Вероятно щатът на ГДБОП ще бъде не повече от 600 човека. Малко по-малка структура, по-мобилна и по-добре подготвена", заяви министър Вучков.
Той коментира, че новата правна рамка, която влиза в сила днес, изисква императивно нова процедура за назначаване на председател на ДАНС, на ДАТА и на главен секретар на МВР. Министерски съвет трябва да обсъди това и да предложи на президента с указ да назначи тези три висши професионални длъжности, обясни Вучков. Той каза още, че утре или най-късно другата сряда такава дискусия ще се проведе в Министерски съвет. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети