Борисов гони ген. Тонев от всички партийни постове, заради злоупотреби във ВМА

DenNews.bg
23.02.2015
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов поиска председателят на здравната комисия ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят сваля цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници.
Институциите се задействаха преди дни след одита на Министерство на отбраната, който установи злоупотреби за милиони във ВМА. Докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.
От пресцентъра на ГЕРБ информираха, че Тонев е бил изслушан от Изпълнителната комисия на партията по негова молба.
От съобщението става ясно, че той е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата. В тях настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА – София за от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.
„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата.
Междувременно сдружение „Млади лекари за ново здравеопазване” изразиха възмущението си от финансовите злоупотреби, показани в предаването bTV Репортерите. Те настояват ген. Тонев да напусне управлението на българското здравеопазване, ако вината му бъде доказана.
Ген. Тонев дълги години оглавяваше ВМА. За кратко бе зам.-кмет по здравеопазването на София от ГЕРБ, а през миналата година бе избран за депутат от партията на Борисов и оглави парламентарната здравна комисия.
Скандалните разкрития, заради които ген. Тонев най-вероятно ще напусне политиката, са отпреди десет години, но са документално удостоверени от одит на военното министерство през 2014 г. Интересна подробност е, че бившият министър на отбраната Ангел Найденов от БСП разполагаше с разобличителни материали от друга одитна проверка, но така и не реши да ги направи публично достояние нито по време на мандата си, нито след това.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети