„Ислямска държава” унищожи 10 000 ценни книги в Мосул

DenNews.bg
23.02.2015
размер на текста:

Над 10 000 тома редки и цени книги и ръкописи са изгорени от бойци на"Ислямска държава" в Мосул. Взривена е централната библиотека в града, която е една от най-старите не само в Ирак, но и в света.
Мосул, вторият по големина град в Ирак, е под контрола на джихадистите от месец юли миналата година.
Директорът на библиотеката Ганем ат Таан обясни че взривът предизвикал силен пожар, който обхванал цялата триетажна сграда на библиотеката. След това в двора исмямистите запалили огън, в който унищожили книги и ръкописи, оцелели при първоначалния огън от взрива.
"Ислямска държава" системно унищожава библиотеките във всички територии под неин контрол, отбелязва ТАСС.
Джихадистите разрушават обекти, които смятат за еретични или идолопоклоннически. В териториите, които контролират, те вече разрушиха гробници, църкви, ценни ръкописи и продадоха антични предмети, за да се финансират.
Главният имам на каирския университет Ал Азхар - най-престижната институция на сунитския ислям - шейх Ахмед ал Тайеб заяви, че исторически погрешни тълкувания на Корана и на житието на пророка Мохамед са породили екстремизма сред мюсюлманите.
В послание до конференцията, прочетено от губернатора на Мека принц Халед ал Фейсал, саудитският крал Салман заяви, че терористите дават аргументи на критиците на исляма и го петнят като религия.
Американски военен служител съобщи преди дни, че през април или май ще започне операция по връщането на град Мосул.
Операцията ще стане възможна обаче само ако дотогава бъдат готови иракските и кюрдските бойци, които се обучават от американските инструктори.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети