Младежи от Бобов дол почетоха жертвите на комунизма

DenNews.bg
02.02.2015
размер на текста:

"Днес ние помним! Утре няма да забравим!", бе мотото, под което протече инициативата на младежите от ГЕРБ - Бобов дол по повод Деня на жертвите на комунистическия режим, който отбелязваме на 1 февруари. Младите хора от ГЕРБ раздадоха на съгражданите си над 200 броя брошури от по четири страници, на които са описани безумията на комунистическия режим.


"Това е черен период от националната ни история. Истинско безумие, което не бива да се забравя. И ние, като млади и будни българи, сме длъжни да помним тези деяния и да не допускаме те да бъдат повторени някога", заявиха младежите от ГЕРБ. Те припомниха, че решението да се отбелязва Ден на почит към жертвите на комунистическия режим е взето през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов, а предложението е направено от президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.
Между 1944 г. и 1989 г., с особена интензивност до 1962 г., са действали лагерите за принудителен труд в България. Десетки хиляди затворници са изпратени в тези институции, често без съд и присъда. Един от най-печално известните лагери за принудителен труд е бил именно в община Бобов дол. На 1 февруари, се навършват 70 години от произнасянето на присъдите на т.нар. Народен съд. По този повод младежите от ГЕРБ в цялата страна почетоха жертвите на комунистическия режим с редица мероприятия.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети