Хакери продават Кремъл за 30 рубли

DenNews.bg
19.02.2015
размер на текста:

Путин щял да се изнесе до 30 дни след сделката.

Хакери обявиха Кремъл за продан и то на обществена поръчка. Обявата гласи: Нежилищна тухлена сграда, построена през 1787 г., площ 21 289.9 кв. м., номер в кадастъра: 77:01:0001001:1298, намира се на адрес: г. Москва, Кремъл, д. Б/Н, корп. 1. Бивша работна резиденция на президента на Руската Федерация В. В. Путин."
Властите в Русия вече са започнали разследване.
Хакерите са проникнали в регистъра за обществени поръчки на Руската федерация и от името на кмет на уралско градче са обявили търг с първоначална цена 30 рубли (по обменния курс това са 83 стотинки) и стъпка за наддаване 2 рубли.
Обявата е от името на Валерий Еремеев, ръководител на района Нижние Серги в Свердловска област. Той е от управляващата партия "Единна Русия", не е някакъв значим фактор дори в местната политика, но очевидно има проблем с тази хакерска група, защото тя не го оставя на мира от няколко месеца.
Първо, те разпространиха от негово име антипутиновско възвание за създаване на опозиционно движение, после - че продава резиденцията на губернатора на Свердловска област, а сега - че спешно продава московския Кремъл "поради недостиг на средства за подпомагане на Новорусия".
Обявата от 17 февруари бързо бе отстранена от регистъра на обществените поръчки, но все още може да бъде открита в интернет.
Хакерите добре са се забавлявали, защото бяха публикували текста със статут "отменена/анулирана" поради това, че "информацията е станала известна на странични лица".
В обясненията за аукциона пишеше, че обектът има утежнения: "зает е от президента на РФ В. В. Путин, който трябва да се изсели до 30 дни след продажбата на сградата". В графата за срока за сключване на договора за покупко-продажба пишеше, че "всички средства от продажбата се прехвърлят на сметката на опълчението на Новорусия".

Като средство за разплащане се посочва дебитна карта от държавната Сбербанк.
Ограниченията за допускане до търга включват "всички чуждестранни и руски юридически лица, в които над 50% от уставния капитал принадлежат на членове на партията "Единна Русия" или техни близки роднини, както и граждани и индивидуални предприемачи, явяващи се членове на партията "Единна Русия" или намиращи се в близко родство с членове на тази партия (съпруг, деца, родители)".
При характеристиките на имота е описано, че той е "в отлично състояние след реставрация, оборудван е със система за охрана и специални комуникации, има два подземни етажа и удобен паркинг". Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети