Ексминистър влиза в затвора за 5 г.

DenNews.bg
17.02.2015
размер на текста:


Бившият министър на младежта и спорта на Румъния Моника Якоб Ридзи влезе в затвора днес, след като вчера съда й наложи ефективна присъда от 5 г. лишаване от свобода.
Ридзи бе министър в периода 2008-2009 г.
Обвинението срещу нея е за злоупотреби със служебно положение, нанесли щети от около 600 000 евро.
Според прокуратурата Моника Ридзи е сключила договори без търг за проявите по повод Деня на младежта. Според обвинителите от Националната дирекция за борба с корупцията тя е използвала финансови ресурси на министерството за кампания в собствен интерес, но и за незаконна покупка на електронни продукти.
Решението на петчленния съдебен състав на Върховния касационен съд на Румъния е окончателно и днес бившата министърка бе отведена в затвора.
Само преди седмица бившата министърка на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена Удря бе задържана по обвинения в корупция, пране на пари и злоупотреби. Удря бе министър от 2009 до 2012 г.
В началото на февруари пък румънският съдия Мирча Молдован получи 22 години затвор, след като беше обвинен, че е взел подкуп. Подкупът бил даден, за да издаде благоприятни съдебни решения по дела, засягащи един от най-богатите румънски бизнесмени.
В края на януари Брюксел отчете траен напредък в мониторинговия доклад за съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния.
"Страната е на прав път и трябва да остане на него", каза първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс при представянето на докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети