Оправдаха бившия шеф на болницата в Бобов дол за загробващия заем от „Минна компания”

DenNews.bg
17.02.2015
размер на текста:

Бившият шеф на болницата в Бобов дол д-р Латиф Ананов бе признат за невинен по обвинението за сключване на неизгодна сделка, а именно загробващият заем от 170 000 лв., взет по негово еднолично решение от „Минна компания”.
Решението бе постановено от съдия Маргарита Алексиева, но определението на Районен съд-Дупница може да бъде обжалвано и протестирано пред Окръжен съд-Кюстендил.
Според обвинението, повдигнато срещу Ананов от прокурор Юлиян Крумов, на 30 септември 2008 г. бившият болничен управител съзнателно е сключил неизгодна сделка, изразяваща се в липсата на финансов ресурс за връщане на заема; размерът на лихвата по главницата в размер на 15,23% е по-голям от нормалния за търговските банки през периода, кратък срок за връщане на заема за срок от 3 месеца и неустойка в размер на 0,5% за всеки просрочен ден от заемната сума.
Според прокуратурата от договорът за заем е произлязла значителна вреда за МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в размер на 529 550 лева, която е размерът на уговорената неустойка за общо 623 дни просрочие -от датата на изтичане на срока на Анекс № 2 към договора до 16.05.2011 година - депозиране на молбата от „Ню Експрес Финанс” (фирмата, която изкупи дълга) в Окръжен съд-Кюстендил.
Съдът отхвърли и като неоснователен предявения от синдика на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” Людмила Лозанова граждански иск за причинени имуществени вреди в размер на 529 550 лева.
В определението на Районен съд е записано още, че направени разноски по досъдебното производство и съдебното следствие, в размер на 271 лв. остават за сметка на държавата.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети