Измами със студентски стажове са източили хиляди от еврофондове

DenNews.bg
11.02.2015
размер на текста:

Стотици хиляди левове от еврофондовете изтичат през схема, в която са въвлечени студенти, преподаватели и фирми, показва разследване на „Здравей, България” и Нова телевизия. Разследването тръгва от сигнал от жена, чиято фирма е била открадната, за да бъде въвлечена в схемата.
По документи във фризьорския салон на Айнур Генч от Варна на стаж са били стотици студенти от университети в цялата страна, но само по документи. На практика обучение не е имало. За фиктивния стаж само в този салон студентите са взели около 50 000 лeва. Менторите и преподавателите, които е трябвало да ги контролират пък са получили около 25 000 лева. Парите дошли от Европа и се плащат от Министерството на образованието.
Айнур Генч разказва, че през фирмата ѝ са минали около 100 студенти. Не ги познава, но на хартия всеки е бил по 240 часа на стаж. За злоупотребата тя разбира случайно от звено в Министерството на образованието, наречено „Студентски практики”.
Договорите, сключени от името на Айнур, се оказват общо шест – с университета „Д-р Асен Златаров” в Бургас, с Техническия в Габрово, с Колежа по телекомуникации и пощи в София, Университета по хранителни технологии в Пловдив и с Икономическия и Техническия във Варна. Така се оказва, че фирмата на Айнур е въвлечена в сложна схема с мистериозни организатори.
Екип на „Здравей, България” се среща с доцент от Техническия университет във Варна, който още от март 2013 г. има договор с Айнур, без тя да подозира. "Тези договори се пращат, включително и по пощата”, обясни доц. Петров.
Така е станало и с Айнур. Човекът, откраднал фирмата ѝ, е изпратил до университета предварително подпечатан и подписан договор. От ВУЗ-а не били длъжни да се свързват с управителя и така измамата става възможна. Това е първа стъпка към кражбата на десетки, а може би стотици хиляди левове по европрограми.
Менторът е служител на фирмата. Той обучава студентите във фризьорския салон или поне така би трябвало да бъде. В случая ментор е 24-годишният Николай Михалев. Айнур не го познава и никога не го е виждала.
Академичният наставник е човекът от университета, който проверява карат ли наистина студентите платения стаж. В случая това е Красимира Димитрова. Тя признава, че никога не е стъпвала в салона на Айнур. Не е виждала и ментора на живо, но също ще вземе пари за това, което не е свършила – 1300 лева.
Красимира Димитрова мислила, че звъни в салона на Айнур, а всъщност от другата страна на телефона се намирал човек в схемата за измама. Той ѝ се представил за ментор и ѝ обяснил, че практиката протича нормално. Димитрова дори получила имейл от стоте студенти какво са научили в салона. Студентите получавали пари за стажа, който не са посещавали. По 480 лева на човек. Айнур разговаря с един от тях.
Екип на предаването открива и Николай Михалев – фиктивният служител на Айнур. 24-годишното момче от Варна работи като охрана на минимална работна заплата и не знае, че е ментор на студентски стажове. Той разказва, че преди време негов приятел – студент в Техническия университет във Варна, го накарал да му даде личните си данни и банковата си сметка. Щял да му намери работа.
Николай не започва работа, както обещава неговият приятел Александър, но в банковата му сметка започват да пристигат пари. Хиляди левове. Това всъщност са хонорарите му като фиктивен ментор на студентските практики. Общо около 12 500 от Министерство на образованието. Николай обаче никога не е имал досег с тези пари. Разказва, че при всеки превод Александър идвал с него в банката и му ги взимал.
Александър не отрича, че всеки месец в продължение на половин година той взима парите от сметката на Николай и ги предава на човек, чието име обаче не помнел. Помни само, че една вечер дошъл пред дома му и го заплашил. Александър твърди, че не поддържа връзка с мистериозния човек. На всяка среща се разбирали кога и къде да се видят следващия път.
Платени стажове като този у нас има общо 70 000. Образователното министерство плаща на студенти и ментори по договори с 15 000 работодатели като Айнур. Всички те се контролират от университетите и министерството, за да не се допусне измама и източване на стотици хиляди лева по европрограмата. Поне по документи е така. Прокуратурата проверява случая. Източник: Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети