15-метров гейзер изригна от водопровода за Бобов дол на метри от Актавис в Дупница

DenNews.bg
10.02.2015
размер на текста:

15-метров гейзер изригна от водопровода за Бобов дол преди обед днес. Аварията стана в шахта, намираща се на метри от фармацевтичния завод Актавис в Дупница. Питейната вода се изливаше под високо налягане и скорост в продължение на повече от час. На мястото първо пристигнаха екипи на пътна полиция, които регулираха движението и предупреждаваха шофьорите да намалят скоростта, тъй като платната бяха залети с повече от 5 сантиметра вода. Наводнено бе шосето от сградата на Съюза на българските автомобилисти до светофарите при Рибарника.


Екип на ВиК-Дупница реагира значително по-бързо от колегите си, въпреки че съоръжението е на ВиК-Кюстендил, респективно би трябвало да се стопанисва от ВиК-Бобов дол. Екип от Дупница отпътува за ВЕЦ-Самораново от където водата бе спряна. Въпреки това изливането продължи, тъй като водата в самите тръби продължи да изригва под налягане.
На място пристигна и зам.-кметът на Дупница Крум Милев и експерти от общината. „Проблемът е на ВиК-Бобов дол, но последствията за нас. Има опасност от скъсване на ел.жици и заледяване на шосето и тротоарите, което е предпоставка за инциденти”, коментира той.
 

Веднага бе повикан камион на снегопочистващата фирма, който започна да изблъсква водата от двете плана на „Самоковско шосе” и да опесъчава. С камион и работници на общината ще бъде опесъчен и тротоара край СБА, за да няма опасност за пешеходците.
Аварията създаде пейзаж като от задния двор на Дядо Коледа в Лапландия. Въпреки, че сняг в Дупница няма дърветата около изригващата вода се заледиха, клоните на по-високите се скършиха и паднаха на земята. Електрическите жици и металните огради на две къщи също се покриха с огромни висулки. Екип на ЧЕЗ макар и със закъснение все пак пристигна на мястото за да спре електричеството.
След близо час на мястото пристигнаха и служители на ВиК-Бобов дол, които отпътуваха за Дяково, за да отворят преливник.
Към този момент изтичането на вода е овладяно, но шофьорите трябва да са изключително внимателни при преминаването от Рибарника в посока Актавис и обратно.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети