Прокурорите и съдиите с отделни колегии във ВСС

DenNews.bg
09.12.2015
размер на текста:

 Висшият съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска, прие парламентът на второ четене със 196 гласа "за" и 35 "против" (БСП) и един въздържал се.
Според одобрените текстове съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на ВСС.
Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор ще се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми.
От БСП възразиха срещу разделянето на ВСС на две колегии, тъй като това не водело до реформиране на системата, а напротив до още по-голямо задълбочаване на проблемите в нея.
Чавдар Георгиев от левицата коментира, че историческият компромис е на път да стане исторически провал. Такъв пазарлък ще доведе до още по-големи проблеми в системата, добави той.
Странно е всичко и този фарс, който се случва. Толкова много предложения и няма кой да ги защитава. Внасят се предложения, упражнява се право на законодателна инициатива и тези, които ги предлагат, ги няма, коментира лидерът на БСП Михаил Миков. "ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране. Няма място професионалната биография да бъде критерий за разпределянето. Обществеността трябва да има присъствие. Разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Би означавало Народното събрание да направи колегии, Министерският съвет също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган. Разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си – съдийската и прокурорската система", смята Миков.
По думите му пороците на съдебната система ще се управляват по-лесно, когато органите са по-малки. Внесените предложения са компромис, но не знам дали е исторически или компромис, който не отговаря на стратегията за реформа в съдебната власт, допълни Миков.
Според него с разделянето на ВСС на две колегии се връща функционирането на съдебната власт назад. Не мога да разбера как има народни представители, които искат да се отмени правото на прокуратурата за отмяна на незаконосъобразни актове, допълни Миков. Според него ще се създадат условия за исторически регрес.
Атанас Атанасов от Реформаторския блок му отговори, че едно от предложенията на Венецианската комисия е именно нуждата от подобна поправка.

Главният прокурор ще се отчита пред парламента, но депутатите няма да могат да изискват от него да дава отчет по определени теми.

Това обаче няма да става по изискване на Народното събрание, а на редовен доклад. Този текс бе приет по-рано днес от депутатите.
В началото народните прдставители не успяха да съберат достатъчно гласове по въпроса с отчетността на главния прокурор пред Народното събрание. Текстът трябва ли народните представители да изискват и приемат доклади на главния обвинител скара управляващите и опозицията. Според Реформаторски блок работата на прокуратурата подлежи на по-сериозен контрол. От ДПС обясниха, че балансът между властите е тема на работа на Великото народно събрание, а не на обикновено. Левицата обясни, че целта на предложението на реформаторите и ГЕРБ не е отчетност на прокуратурата. В началото този текст получи едва 160 гласа от изискваните минимални 180.
В крайна сметка след кратка почивка от ДПС преосмислиха мнението си и поискаха прегласуване на въпросния текст и той бе приет със 191 гласа.
Реформаторски блок настояваха Народното събрание да изисква доклад от главния прокурор за дейността на прокуратурата като акцентът бе на определението „изисква”. Преди това по време на дебата депутатът от РБ Атанас Атанасов поясни, че прави редакционно предложение да бъде гласувано и да бъде прибавена думата „изисква” преди „приема”. А Филип Попов от БСП контрира, че предложението обръща с главата надолу принципа за разделение на властите. Според него е недопустимо да се осъществява парламентарен контрол върху един независим орган. Нека направим парламентарен контрол и върху председателите на ВКС и ВАС, иронизира той и обяви предложението за абсурдно.
Според Радан Кънев е погрешно да се приравняват магистратите от прокуратурата с магистратите от съда, независимо от факта, че и едните, и другите са част от съдебната власт.
Днес депутатите разглеждат окончателно промените в Конституцията, които ще послужат за основа на дългоочакваната съдебна реформа. Източник: dnevnik.bg, Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети