Увеличаване на болничните легла в област Кюстендил, предвижда здравната карта

DenNews.bg
09.12.2015
размер на текста:

 Завишаване на броя на болничните легла в област Кюстендил с 10%. Това предвижда областната здравна карта, която бе одобрена от комисия, председателствана от губернатора Виктор Янев. В момента в областта има 503 интензивни и активни легла, а картата предвижда те да бъдат 553. Комисията разпредели бройката на легла за активно лечение, интензивни, терапевтични, хирургични, педиатрични и акушеро-гинекологични легла. Други 416 легла, от които легла за дългосрочна грижа /продължително лечение и палиативна грижа/, психиатрични и легла за физиотерапия и рехабилитация. Окончателният брой ще бъде ясен след приемането на Националната здравна карта, която е обобщена от всички изпратени здравни областни карти.


Областна здравна карта има за цел да допринесе за подобряване на здравното състояние на населението от област Кюстендил, чрез гарантирано покриване на потребностите от медицинска помощ, спазвайки принципите на достъпност, своевременност, непрекъснатост, достатъчност и качество на медицинските дейности на отделните нива на институционална структура на областната здравна карта.
Областната здравна карта е изпратена към Министерство на здравеопазването. В комисията по приемането и имаше представители на РЗИ – Кюстендил, РЗК – Кюстендил, Районната колегия на Български лекарски съюз – Кюстендил, Българския лекарски съюз – Кюстендил, Районната колегия на Българския зъболекарски съюз – Кюстендил, Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Кюстендил, организации за защита правата на пациентите и деветте общини в областта.
В няколко работни срещи протекоха дискусии относно анализа на състоянието на здравната система, изготвен от Регионалната здравна инспекция, както и за потребностите на населението от здравни услуги.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети