БГ военните в Кандахар са невредими след масираната атака на талибани

DenNews.bg
09.12.2015
размер на текста:

 Няма пострадали българи при масираното нападението на талибаните срещу летището в Кандахар извършено снощи.
В южния афганистански град е разположен контингент от български военни, но районът на атаката е различен от дислокацията на сънародниците ни. Това съобщиха от министерството на отбраната.
В няколкочасовата ожесточена престрелка с афганистански войници са загинали най-малко 9 души. По данни на командира на афганистанската армия в Кандахар Дауд шах Вафадар загиналите са 18, а талибаните твърдят, че са убили 150 войници, но обикновено техните съобщения са силно преувеличени. Пострадали са 15 души.
Летището е било щурмувано в късния следобед вчера от тежковъоръжени талибани, които пробили първия портал на комплекса и се барикадирали в сграда на бивше училище.
Оттам обстрелвали жилищни блокове и база, в която са разположени афганистански и натовски войници. Престрелката е приключила към 23 часа местно време.
Представител на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" заяви за Ройтерс, че няма жертви сред международния персонал в базата.
Обширният охраняван комплекс на международното летище в Кандахар включва гражданско летище и военна база.
Всички нападатели са убити и се извършва операция по разчистване, но ситуацията на летището и близките жилищни райони все още е напрегната.
Нападението последва атака, при която двама атентатори самоубийци нападнаха полицейски участък в Кандахар, смятан за бастион на талибанското движение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети