Общината губи пари за по 4 улици на година в изкърпване на чужди дупки из Дупница

DenNews.bg
07.12.2015
размер на текста:

 Да бъдат увеличени гаранциите за разкопаване на улици, тротоари и други площи за общо ползване, ще настоява кметът на Дупница Методи Чимев.
Причината е в многото разкопани най-вече улици, които впоследствие не се възстановяват от поискалите изкопните дейности – фирми, дружества или физически лица.
„Причината е само една и затова ще искам от Общински съвет да направи тези корекции, които не са правени от години. Ще дам като пример изкопаването на улица за различен вид интервенция. В момента се заплаща гаранция в размер на 90 лв. на кв. метър. След като приключат въпросните изкопни дейности, фирмата или поръчителя не възстановява, както е длъжен да го направи, а предпочита да загуби гаранцията в горния размер. Исках да ми направят справка, от който е видно, че себестойността за възстановяването на един квадратен метър с всички необходими дейности е около 200 лева, а гаранцията е, както вече казах 90 лева. И общината е длъжна след това да възстанови този изкоп. А с тези 90 лв. няма как да стане и трябва да се доплаща от местните приходи още 110 лева на квадрат. А всяка година говорим за стотици такива примери. Всеки сам може да сметне за какви пари става въпрос. Затова после не ни достигат и парите за възстановяване и рехабилитация на уличната мрежа. А ако гаранцията покрива тези възстановителни дейности, тогава нещата се променят. Вече съм разпоредил да се започне изготвянето на точни изчисления и последващите изменения в тези гаранции, които да бъдат представени и разгледани от ОбС на една от следващите сесии в началото на годината“, коментира кметът Чимев. „От заложените за рехабилитация само в града пари, около 25-30 процента са само от подобни случаи. Това на практика ни лишава от цялостно преасфалтиране всяка година на 4-5 улици. Аз вече обявих, че през този мандат един от основните ни приоритети ще бъде инфраструктурата, която е зле, не е тайна за никого“, допълни инж.Чимев.
Тази седмица започва и проверка на изкопните дейности, които са извършвани от ЧЕЗ, Рила Газ и ВиК и за тяхното възстановяване. На неспазилите заповедта ще бъдат съставени актове в минимален размер от 5 000 лева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети