Китайското левче в ГУМ-Дупница се размина със санкция за опасни детски обувки

DenNews.bg
04.12.2015
размер на текста:

 Опасни за здравето детски обувки са продавани в помещаващия се на третия етаж на ГУМ-Дупница магазин „Чан Ки”, известен повече като Китайското левче, но санкция за това няма да има.
Причината е, че чиновниците, съставили акта за установено нарушение, на когото се базира наказателното постановление от Главна дирекция „Контрол на пазара” при Комисията за защита на потребителите, са допуснали множество грешки.
Така санкцията от 5000 лв. падна пред Районен съд-Дупница, макар с анализ на три чифта от детските обувки, тип пантофка, де е установено, че има отклонение от стандартите за безопасност.
Проверката на пантофите е извършена в изпитвателен център в София, където е установено, че обувчиците с декорация глава на слонче не отговарят на стандартите. Според заключението пантофите са опасни за потребителите малки деца, защото крият риск лесно отделящите се елементи да бъдат погълнати, което да доведе до задавяне или задушаване.
В решението на съдия Снежанка Кьосева, с което наказателното постановление на КЗП се отменя, е записано че фактически липсва описание на нормативно установените изисквания за безопасност, които са нарушени. „Действително лицата предоставящи услуги на потребителите следва да предприемат действия по оценяване и удостоверяване на съответствието с нормативно установените изисквания за безопасност, но тези изисквания за безопасност следва да бъдат изрично посочени. Вписването на общи формулировки, без да се посочва на кои нормативно установени изисквания за безопасност следва да отговаря представлява съществено нарушение и ограничава правото на защита на жалбоподателя. тъй като е бил лишен от възможността да разбере какво точно нарушение се твърди, че е извършил и да реализира пълноценно правото си на защита. Ето защо съдът намира, че в конкретния случай е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила от административно-наказващият орган, което от своя страна е довело до незаконосъобразност на наказателното постановление”, се казва в съдебното решение.
Освен това, както в акта за административно нарушение, така и в обжалваното наказателно постановление не е посочена дата на извършване на нарушението- „непосочването на дата или период на извършване на нарушението накърнява сериозно правото на защита на жалбоподателя”.
В АУАН и в НП не е посочено и мястото на извършване на нарушението-„непосочването на място на извършване на нарушението, накърнява сериозно правото на защита на жалбоподателя, тъй като по никакъв начин не може да се прецени спазването на правилото за местната подсъдност, която в настоящия казус може да се окаже и на територията на друг съдебен район”.
В съдебното решение се казва още, че „извършените процесуални нарушения са самостоятелно основание за отмяна на обжалваното наказателно постановление”.
Решението на Дупнишкия съд за отмяна на санкцията в наказателното постановление на КЗП подлежи на обжалване пред Административен съд – Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети