Как да познаем годната риба за трапезата на Никулден

DenNews.bg
04.12.2015
размер на текста:

 Ето какво трябва да знаете при закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
Охладената риба трябва да се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед. Едно от най-честите нарушения, допускано в търговските обекти е именно неправилното съхранение на рибата.
„Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация", обясни д-р Силвия Каменова от БАБХ. Иначе с течение на годините нарушенията намаляват с всяка изминала година. Тя посъветва потребителите, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен вида на рибата и нейния произход.
Експерти от Агенцията по безопасност на храните извършват засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти. Проверките ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети