14 души са убити при стрелба в Калифорния

DenNews.bg
03.12.2015
размер на текста:

 Най-малко 14 души са убити, а 17 ранени при стрелба в Сан Бернардино, Калифорния. Двамата нападатели са убити, арестуван е трети човек, чиято съпричастност със стрелбата се изяснява.
Двамата нападатели са мъж и жена, идентифицирани като Саид Фарук и Ташфин Малик - съответно на 28 и 27 години. Той е американски гражданин, а нейната националност не е известна.
Според роднини на двамата убити, те са били женени.
По неофициална информация заподозрян за стрелбата е и братът на Фарук. Мъжът и жената са били убити след гонка с полицията. Фараук е бил служител на общинската здравна служба, която е имала празненство в сградата, където е било извършена атаката.
Според свидетели той е бил част от коледното парти, но си е тръгнал след възникнал скандал. Скоро след това мъжът се върнал въоръжен със своята съучастничка и са открили стрелба.
В момента американската полиция провежда обиск в жилищна сграда, отдалечена на 3 километра от мястото на стрелбата. В този район са били убити и двамата заподозрени. По предварителна информация апартаментът, в който протича операцията, е тяхна собственост. Те са отишли там след престрелката. Силите за сигурност опитват да обезвредят пакет, който според тях е взривно устройство.
Федералните власти засега не са обявили стрелбата за терористичен акт, но проучват доказателства, които биха могли да сочат за това, заяви Дейвид Баудич, помощник-директор на ФБР. По думите на Баудич "няколко потенциални неща" будят подозрения.
Нападението е извършено в център за оказване помощ на лица с ограничени възможности в резултат на нарушено развитие. В Сан Бернардино и съседния Ривърсайд има няколко такива служби, като в тях работят близо 670 души. Общо тези центрове помагат на най-малко 30200 пациенти.
„Съществуват стъпки, които бихме могли да предприемем, за да се избегнат инциденти със стрелба”, каза Обама във връзка с поредния трагичен случай в САЩ. Той отново подчерта, че тези случаи нямат аналогични никъде по света. Обама за пореден път призова да се приеме закон за ограничаване на притежанието на оръжие. Законът трябва да се промени, апелира президентът. Източник: Нова телевизия, БГНЕС, Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети