Голямото пътуване за празниците започна, бъдете внимателни

DenNews.bg
23.12.2015
размер на текста:

 Голямото пътуване за празниците вече започна. Само от София днес се очаква да тръгнат над 200 хиляди автомобила. Очаква се най-големият трафик да е към Гърция, а отрано днес да има задръствания по „Цариградско шосе“, „Ботевградско шосе“ и пътя за Перник.
Заради интензивния трафик са въведени ограничения на движението на тежки камиони над 12 тона по магистралите, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.
През Владая днес и на 30 декември от 12,00 до 17,00 ч. ще има две ленти за движение в посока от София към Перник. На Коледа и на 31 декември от 8,00 до 14,00 ч. в същия участък отново ще има по две ленти за движение в посока от София към Перник.
В края на четирите почивни дни около Нова година - на 3 януари 2016 г., от 10,00 ч. до 16,30 ч. ще има две ленти в посока от Перник към София на пътя I-1 (Е79) след бензиностанцията "Лукойл" до пункта на "Пътна полиция" при Владая. Алтернативен маршрут е магистрала "Люлин".

За Коледа няма да има сняг, но пътищата и мъглата при ниски температури крият и други опасности.

При различни температура на въздуха и на асфалта и при мъгла пътищата се покриват с леден филм - "черен лед", който експертите наричат „невидима заплаха“. Той се образува най-често край реки, мостове, виадукти и тунели, затова там трябва да се шофира с поне 20 км в час по-бавно от указаната скорост и да се спазва двойно по-голяма дистанция. Асфалтът изглежда мокър при минусови температури, без да е валяло – това може да е „черен лед“.
И днес КАТ ще продължи проверките в цялата страна за зимната подготвеност на колите.
Предупреждението към шофьорите е да сядат зад волана бодри и отпочинали, да бъдат търпеливи, колата трябва да е заредена с повече гориво, отколкото ви трябва до крайната точка на пътуването, за да сте подготвени за неочаквани ситуации, отоплителната и осветителни ситстеми на автомобила трябва да са изправни, да разполагате с топли напитки и лекарста, ако приемате такива. Най-важното е да се движите с разумна скорост и да спазвате дистанция, съобразени с пътните условия, както и да не предприемате рискови изпреварвания.
Заради празниците БДЖ ще увеличи с допълнителни вагони 35 влака по основните вътрешни маршрути. От 23 декември 2015 г. до 4 януари 2016 г. включително, ще бъдат осигурени около 20 хил. допълнителни места във влаковете.
През дните на празниците бързите влакове със задължителна резервация София – Бургас – София („Чайка”), които пътуват само в петък от София до Бургас и в събота от Бургас до София, ще се движат всекидневно от 23 декември 2015 г. до 3 януари 2016 г. При закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 до 30% намаление от цената на билета, припомня БДЖ. Източник: Нова телевизия/ manager.bg

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети