Готови сме за зимата, увериха кметове и шефове от област Кюстендил

DenNews.bg
22.12.2015
размер на текста:

 В пълната готовност за посрещане на зимата, увериха кметове и шефове от област Кюстендил на среща с губернатора Виктор Янев. Целта на срещата бе да обедини потенциала на държавните органи и структурите на местното самоуправление за ефективна защита при бедствия, както и да бъде проверена готовността за недопускане и намаляване на последствията от бедствия.
Своите отчети пред областния управител представиха ръководители и представители на Регионалния инспекторат по образование, ВиК оператора Кюстендилска вода, Спешна помощ, пожарна, полиция, Областни пътно управление, областен отдел Автомобилна администрация, както и кметовете на общините – Кюстендил, Бобов дол, Невестино, Трекляно и зам.-кметът на община Сапарева баня.
Зам.-кметът на община Сапарева баня Славчо Коларски заяви, че общината разполага с пясък над 500 тона и 60 тона сол, подписан е договор с една строителна фирма. Относно специализираните машини, той потвърди наличието на 1 багер, 2 фадрома, 5 трактора, а за опесъчаването ще се грижи фирмата изпълнител с 2 зила и на ръка, която ще обслужва разстояние на близо 60 км вътрешни пътища и трасето до Паничище.
За своята пълна готовност увери и кметът на община Бобов дол Елза Величкова. Тя каза, че фирмата, която обслужва общината до 31.12.2015 г. разполага с цялата необходимата техника, химически количества и база за складиране, а в момента е пусната обществена поръчка за кандидатстване за идната година.
Шефът на Областно пътно управление Юлия Божилова обяви, че след извършени проверки на фирмите изпълнители, 100% ец готовността за зимния сезон. Новооткритият Лот 2 на АМ „Струма“ от Дупница до Благоевград ще поддържа консорциум „Пътно поддържане 2010“, в който влизат „Пътно поддържане Кюстендил“ и „Мега инвест“ – гр. Дупница, обясни още Божилова.
Координацията на задълженията по осигуряване безопасността на движението при усложнена обстановка докладваха началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Кюстендил гл. инспектор Радослав Боюклийски и началникът на ОО „Автомобилна администрация“ Милен Йорданов. Те увериха, че имат отлична комуникация и готовност. Освен това са предприети и всички мерки за безопасност на засиленото движение, което се очаква, за Коледните и Новогодишни празници.
Представителят на ЕСО Спас Спасов заяви, че цялата дейност за нормално и безаварийно захранване на електроенергия е на базата на поуките и съображенията от миналогодишните пропуски и увери, че аварийните групи са в пълна готовност и с необходимото техническо обезпечаване.
Шефът на Кюстендилска вода Йорданка Харалампиева обясни, че е направена ревизия на всички главни и довеждащи водопроводи и главни и разпределителни водопроводи в селищата. Двете пречиствателни станции за питейна и за отпадъчна вода са подсигурени с необходимите материали. Подготвени са и всички помпени станции за работа при зимни условия, а машинната и транспортната база са преминали в режим на работа при зимна обстановка.
По отношение на подготовката на учебните и детски заведения в област Кюстендил бе представен доклад от Радостина Новакова – началник на РИО – Кюстендил. Тя съобщи, че кметовете на общините и директорите на учебните заведения са съгласували дейността си по отношение на подготовката и не се очакват сериозни затруднения с отоплението при евентуално влошаване на зимната обстановка. По нейните думи стана ясно, че директорите на 20 училища и 6 детски градини посочват липсата на осигурено алтернативно отопление, което според Новакова в конкретни случаи ще бъде подпомогнато със средства от МОН. По отношение на пътуващите ученици от населени места, където няма учебно заведение общините осигуряват специализиран превоз. Броят на пътуващите ученици от Кюстендил е 1083, Дупница - 702, Невестино – 183, Бобов дол – 63, Бобошево – 26, Сапарева баня – 133, Рила – 14, Кочериново – 77 и Трекляно – 40.
Д -р Георгиева, директор на ЦСМП Кюстендил обясни, че всички специализирани автомобили са подготвени за зимата, но въпреки това в условията на усложнена зимна обстановка е трудно да се спазят времевия норматив от 8 минути за спешни случаи, особено за отдалечените населени места. Тя благодари на всички служби за оказваното им съдействие за всеки отделен случай.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети