Франция забрани хърбавите манекенки

DenNews.bg
18.12.2015
размер на текста:

 Франция въведе забрана за хърбавите манекенки. Депутати приеха текст в Закона за здравеопазването, който има за цел да прекрати използването на прекалено слаби манекенки.
Отсега нататък ще се изисква представянето на медицинско свидетелство преди модни дефилета. В него трябва да се посочва дали индексът на телесната маса на манекенката е съвместим с упражняването на професията ѝ. Миниланият индекс е 18, което за жена с височина 1,75 сравнява на тегло от най-малко 55 килограма.
Нарушителите на новите изисквания ще се наказват с 6 месеца затвор и глоба от 75 000 евро глоба. Наказанията ще се налагат на агенциите и модните къщи, които наемат такива момичета и по този начин насърчават анорексията.
Глоби ще се налагат и за публични послания и сайтове, които стимулират крайности в отслабването и възхваляват нездравословен начин на живот.
Фотографиите на манекенки, чиито изображения са били променени с цел "изтъняване или удебеляване на силуета", трябва задължително да носят надпис, че снимката е била ретуширана.
Франция, в която модата е индустрия за десетки милиарди евро, се присъединява към Италия, Испания и Израел, където тези забрани бяха приети преди две години.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети