Полицията ще ни пази от джебчии по празниците

dennews.bg
16.12.2015
размер на текста:

 Набелязани са съвместни действия с общинските администрации във връзка с организираните масови прояви и тържества, както и за проверки на питейните и увеселителни заведения.организираните масови прояви и тържества, както и за проверки на питейните и увеселителни заведения, информират от Пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.
Предвидено е засилено полицейско присъствие в градовете, основно в районите , където ще се организират масови прояви, за да се предотвратят джебчийски кражби и нарушения на обществения ред. Продължават засилените проверки в магазинната мрежа за продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество.
С ръководителите на охранителни фирми в заведенията, където ще се провеждат масови мероприятия, са проведени срещи с оглед подобряване на бдителността и пропускателния режим, взаимодействието и бързата връзка с териториалните полицейски структури.
Предприети са необходимите мерки за безопасност на движението по пътищата при очаквания интензивен пътникопоток през празничните дни, като при необходимост ще се въвежда временна организация на движението. Полицейските служители ще следят строго за неправоспособни и употребили алкохол водачи, както и за стриктно спазване на правилата за движение.
Считаме, че е важно да припомним на гражданите някои от основните правила за безопасност.
Пазете се от кражби!
Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите. Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи. Не оставяйте големи парични суми и ценности в жилището. Уведомете за отсъствието си приятел или съсед, на когото имате доверие.
По време на празниците се активизират измамниците!
Те използват умело празничната еуфория, за да заблудят жертвите си, че са спечелили от несъществуващи томболи и лотарии. Така измамниците добиват личните данни на хората и искат от тях да дадат предварително някаква сума пари или опитват да „източат“ банковите им карти.
Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.
Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. Най-популярен е сценарият за близък на семейството, който при катастрофа е ранил или убил човек, и се нуждае от пари за освобождаване от ареста.
Най-често жертва стават възрастни хора, затова ги предупредете за съществуващата опасност.
По никакъв повод не давайте пари на непознати хора, при всяко съмнение търсете помощ от полицията.
Пиротехническите изделия могат да бъдат опасни, особено в ръцете на деца!
Неправилното боравене с пиратки може да доведе до сериозни наранявания на тези, които ги употребяват, а и на околните. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език.
Имайте предвид, че употребата им е забранена в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, в районите на болници, детски градини, църкви и други места, където са събрани много хора.
Спазвайте правилата за движение!
Избягвайте пътувания при усложнена пътна обстановка. Ако пътувате на дълги разстояния, изберете подходящо време – най-добре през светлата част на денонощието. Оборудвайте автомобила си със зимни гуми, проверете изправността на спирачната система, светлините, чистачките и устройството за измиване на предното стъкло. Спазвайте ограниченията за скоростта, особено при мокри, заснежени или заледени настилки. Поставяйте предпазните колани. Никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол.
Не подценявайте противопожарните изисквания!
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на коледните и новогодишни празници повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси.
Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети