Реформаторски блок остава във властта, ДСБ отива в опозиция

DenNews.bg
15.12.2015
размер на текста:

 Реформаторски блок ще остане в управлението, но ДСБ държи да се оттегли в опозиция. Това стана ясно след извънредния Изпълнителен съвет на Блока, който се проведе тази сутрин.
Докато Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите обявяваше решенията на съвета на брифинг, лидерът на ДСБ Радан Кънев направи изявление в кулоарите на парламента и потвърди позицията на ДСБ от укиенда-излизането в опозиция.
РБ потвържава участието в управляващата коалиция, ДСБ запазва вече изразената си позиция, обяви Зеленогорски. Той прочете декларация, приета на срещата.
"Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на РБ за политики като съдебната реформа и антикорупционния закон", се посочва в декларацията. Той обяви още, че РБ потвърждава доверието си към министрите от квотата на РБ и започва разговори с ГЕРБ за преглед и оценка за постигнатото от началото на управлението и актуализацията на постигнатото споразумение.
Министърът на образованието Тодор Танев обяви на излизане от срещата, че партиите от РБ са опитали да убедят ДСБ да се откаже от решението за минаване в опозиция, но Радан Кънев е бил непреклонен.
„Най-голямото опасение от 2014 г. насам - Реформаторски блок да се превърне в смокинов лист, се сбъдна”, обяви лидерът на ДСБ.
Той уточни, че засега ДСБ не излиза нито от Реформаторски блок, нито от парламентарната група. Подобно решение може да се вземе на заседание на ръководството на партията, а такова е насрочено за 13 март, уточни Кънев.
Той съобщи още, че по време на срещата на „Раковски” 134 е направил предложение РБ да поиска от премиера Бойко Борисов да разпусне този кабинет и да бъде сформиран нов в рамките на този парламент, но останалите партии са го отхвърлили.
Кънев коментира и изказването на Борисов, че до вчера са били първи приятели с него: „Първо в политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че чак „първи приятели“ да не се наричаме”. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети