ОИК-Дупница обжалва съдебното решение за касиране на изборите за Общински съвет

DenNews.bg
15.12.2015
размер на текста:

 Общинската избирателна комисия обжалва решението на Административен съд-Кюстендил, с което изборите за Общински съвет в Дупница бяха обявени за недействителни. Жалбата е внесена вчера, в последния ден от 7-дневния срок, който страните имаха право да обжалват на по-горна инстанция-пред Върховния административен съд.
Председателят на ОИК-Дупница адвокат Здравко Василев обясни, че е внесена и жалба срещу съдебното решение за касиране на изборите за кмет на кметство Блатино, като тази жалба е внесена в съда събота.
„Мотивите ни са просторно посочени в жалбите. Накратко обяснено, жалбата ни срещу решението за касиране на изборите за Общински съвет в Дупница е мотивирана с факта, че решението е произнесено само на база повторно преброяване на бюлетините от 14 секционни избирателни комисии. За да бъде напълно достоверен резултатът обаче е необходимо да се преброят повторно бюлетините и в останалите 57 секции. Има възможност при такова преброяване да се достигне до нова промяна в броя на гласовете. Това се отнася конкретно за жалбата на независимия кандидат Иван Танев. Да, на него не достигнаха 2 гласа на изборите за да бъде общински съветник. След това при повторното преброяване се появиха 6 гласа за него, но е напълно възможно при повторно преброяване във всички секции гласовете за него отново да паднат. Затова смятам, че за да бъде достоверна информацията, на която съдът постанови решението си, е необходимо повторно преброяване на всички секции”, обясни за DenNews.bg адвокат Василев.
ОИК обжалва и решението на Административен съд-Кюстендил в частта с отсъждането за заплащане на разноските по делото. „Надявам се в тази част решението да падне, защото ОИК е осъдена да заплати към 2000 лв. разноски и адвокатски хонорари”, добави Василев.

Какво предстои?

В тридневен срок Административен съд-Кюстендил трябва да разгледа жалбите на ОИК, а при нужда да излезе с указания за коригирането им.
Върховният административен съд трябва да се произнесе в двумесечен срок от датата на образуване на дело, което ще стане след получаване на преписката от Административен съд-Кюстендил.
До произнасянето на ВАС функциите ще продължи да изпълнява новоизбраният Общински съвет, който има насрочено редовно заседание за петък, 18 декември.
Ако решението на ВАС потвърди решението на кюстендилския съд за касиране на изборите за съветници в Дупница, правомощията на новоизбрания ОбС ще бъдат прекратени, а на работа ще се върне Общинският съвет от предходния мандат.
Централната избирателна комисия ще има 14 дни, в които да изпрати съдебното решение на президента Росен Плевнелиев. Той пък има двумесечен срок за обявяване на указ за провеждане на нови избори.

Припомняме, че резултатите от изборите за ОбС в Дупница бяха оспорени от независимия кандидат за общински съветник Иван Танев, който не взе мандат в ОбС само заради два гласа по-малко. При повторното броене на бюлетините от 14 СИК обаче се оказа, че за него не са преброени цели 10 действителни бюлетини.
Към жалбата на Танев бяха присъединени и жалбите на Станислав Павлов, областен председател на БСП за област Кюстендил и кандидат за общински съветник, Мария Чочова, кандидат за общински съветник от БСП, Георги Георгиев, кандидат за общински съветник от ОДБ-Съюз на десните сили, партия БДЦ, коалиция Народен съюз и АБВ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети