Нов център в Дупница дава грижа на 120 нуждаещи се от здравна грижа и работа на 27 души

DenNews.bg
11.12.2015
размер на текста:

 Нов център за социално включване в Дупница ще осигури грижа за 120 души със здравословни проблеми и работа за 27 души. Договорът за старт на социалния проект, който е иновативен за страната ни, бе подписан от кмета Методи Чимев и социалното министерство вчера.
Предвижда се специализираният център, който ще бъде изграден по програма Развитие на човешките ресурси за 499 470 лева, да предоставя почасово услуги за социално включване.
"Изключително ценен проект, насочен към хора със сериозни здравословни проблеми. Центърът ще бъде изграден в жк "Дупница". Не е маловажен и фактът, че това ще ни даде възможност да разкрием нови 27 работни места. И все пак това е най-малкото в случая, защото услугата е за тези 120 души, предимно болни и самотноживеещи хора. Проектът е не само много полезен за тях, но услугите му ще са напълно безплатни", коментира кметът Чимев.
21 лични и социални асистенти, домашни помощници, в
зависимост от нуждите на хората, ще бъдат сред назначените. Другите работни места, които се разкриват са за социални работници, психолог, рехабилитатор, медицинска сестра, шофьор. Условията за кандидатите ще бъдат обявени в началото на 2016-а година.
По проекта, за нуждите на потребителите ще бъде закупен и специализиран автомобил, оборудван и с долекарска помощ. Проектът е иновативен за България, като включва използването на системата „телекеър” в домовете за 45 от най-рисковите от към здравословно състояние потребители, която включва монтирането на паник-бутон, сензори за топлина и движение и т.н., които ще осигурят 24-часова постоянна връзка с тях. За тази цел ще бъде изграден центъра, в който да се следи всичко това, за да се реагира светкавично.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети