Христо Иванов: Борисов беше ясен, че ще се свърши само съгласуваното с Цацаров

DenNews.bg
10.12.2015
размер на текста:

 “Г-н Борисов винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се свършат само неща, които са били съгласувани със Сотир Цацаров." Това обяви пред Нова ТВ тази сутрин правосъдният министър Христо Иванов, който вчера подаде оставка, след окастрянето на предложените съдебни реформи.
Той обясни, че не е питал премиера защо всички решения за правосъдната система, трябва да бъдат съгласувани от изпълнителната власт с главния прокурор. "Премиерът взима своите политически решения", каза Иванов и допълни, че не си е подал оставката по-рано, защото е трябвало да се опита да свърши съдебната реформа докрай.
"Оставката ми беше напълно предсказуема, защото още в първия ден бях заявил, че идвам с екипа си за конкретни задачи и ще остана до момента, в който те могат да бъдат реализирани. Вчера 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия, отмятайки се от подписите си и от това, което беше наречено "исторически компромис". Те отказаха да направят и минимална стъпка за въвеждане на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор", заяви Иванов.
По думите му е очевидно, че в България главният прокурор може да обърне парламента и неговото желание да се превърне в закон: "Защо Бойко Борисов се съобразява с него, трябва да го попитате лично", допълни Иванов.
"Имаше една поредица от събития, която започна с разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева. От момента, в който започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мен започна доста сериозна пропагандна война, в която не получих никаква подкрепа. Това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и се превърна в тест имаме ли сериозна антикорупционна политика. Сами можете да си отговорите на въпроса колко души от управлението излязоха и заеха позиция по темата”, коментира Христо Иванов.
"Румяна Ченалова беше уволнена на база мое предложение за нейното дисциплинарно освобождаване. По никакъв начин не мога да бъда заподозрян в това, че одобрявам действията й. Има само един начин, по който корупционните мрежи се разплитат и това е, когато някой отвътре започне да говори. В навечерието на идването на експертите от Европейската комисия главният прокурор заяви, че ще има проверка и от самото начало каза кой няма да бъде проверяван. Това е огромен проблем. И тогава, когато този, който няма да бъде проверяван, е самият той – това е двоен проблем", на мнение е правосъдният министър в оставка.
"България има проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Това е системен проблем на демокрацията ни. Имаме една фигура с огромна власт и няма никакъв контрол върху нея. Това беше една от основните цели, заради която дойдох – за да се опитаме да променим поне нещо в това отношение. До вчера имаше изгледи да се приемат такива разпределения на квотите, които да станат основата за бъдещо въвеждане на някаква форма на отчетност", коментира Иванов.
"В този смисъл основният проблем е има ли капацитет българската съдебна власт да се пребори с корупцията в себе си и с тази по високите етажи на властта. Големият тест за следващия колега е дали той ще постави този въпрос в центъра на своята дейност, или ще се занимава с други въпрос", завърши Христо Иванов.

Снощи се проведе протес на привърженици на съдебната реформа, предложена от Иванов и катастрофирала вчера е пленарната зала.

Възловото кръстовище на „Орлов мост” в София беше напълно блокирано. Блокиран беше и бул. „Цар Освободител”. Задръстването по „Цариградско шосе” беше огромно.
Градският транспорт не се движеше известно време, пропусната беше само една линейка.
Малко след 19:00 часа протестът освободи кръстовището и тръгна към Съдебната палата, където продължи до малко след 20:00 часа.
Участниците обявиха ,че протест ще има и днес, като той ще започне отново в 18.30 часа пред парламента.
Протестът премина без инциденти и при засилено полицейско присъствие. Хората недоволстваха от орязването на планираните промени в Конституцията. На няколко места бяха запалени свещи като символ на липсата на реформа в съдебната система.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети