Наложиха забрана за промяна на фасадите на жилищните сгради

DenNews.bg
06.11.2015
размер на текста:

 Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за етажната собственост, с които се забраняват дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост, предаде БНР.
Промените предвиждат и управителите на сградите да може да бъдат наказвани с глоба при неизвършен неотложен ремонт. Глобата ще бъде в размер от 500 до 1000 лв. за управителите, а кмета на общината или района да се наказва с глоба в размер от 300 до 700 лв.
Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управител. С промените се предвижда задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност.
Промените бяха приети с със 75 гласа "за", 9 - "против" и 23 "въздържал се", предаде "Фокус".
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт коментира по време на дебатите, че промените предвиждат някои добри неща, но за огромно съжаление и някои не толкова добри неща. "В закона не е предвидено какво се случва с жилищата на етажна собственост, които правят промени във фасадата", каза депутатът.
Манол Генов от БСП посочи, че с тези промени се изменяме функциите на управителния съвет на сградата с това едно решение да бъде взето при подкрепа-50+1%, а не с по-малко от 67%, както е било досега. "Това значи, че лишаваме половината собственици да не дадат своето мнение", каза той.
Рамадан Аталай от ДПС, посочи, че с промените едно решение на управителния съвет на сградата да бъде взето от 50+1% е добро, защото няма как да се събере съгласие на от 100% от съседите. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети