Арестуваха босовете на изгорялата дискотека в Букурещ, погребала 31 души

DenNews.bg
03.11.2015
размер на текста:

 Трима собственици на нощен клуб в румънската столица Букурещ, в който при пожар в петък загинаха 31 души, а близо 200 бяха ранени, са арестувани за непредумишлено убийство. Арестът стана, след като тримата мъже на възраст между 28 и 36 бяха разпитани няколко часа от разследващите. Чака ги доживотна присъда или 25 години затвор, ако бъде доказана вината им в съда.
Трагедията се разигра в нощния клуб „Колектив“, който се намирал в сграда на бивша обувна фабрика. Според предварителната версия причината за пожара са фойерверки, въпреки че заведението не е имало разрешение да организира шоу с пиротехника. Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото запалителни предмети барът пламнал, а покривът се срутил.
Аварийните врати били затворени. В паническото бягство хора падали на земята, други припадали от дима и били стъпкани, става ясно от показанията на свидетели. Аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.
Следствието установи, че като цяло дискотеката изобщо не е отговаряла на нормите за безопасност, предвиждани за увеселителни заведения. Помещението с площ от 450 квадратни метра е предвидено за 80 души, а нощта на трагедията в него се събрали около 500 души. Заради икономии пък клубът бил оборудван с леснозапалими материали.Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети