Започна третото планирано изследване за бруцелоза по животните в град Рила

DenNews.bg
26.11.2015
размер на текста:

 Българска агенция по безопасност на храните започна третото планирано серологично изследване за бруцелоза по животните в района на Рила. От обявяването на огнището до момента са извършени две изследвания. Пробите се взимат през интервал от минимум 42 дни, колкото е инкубационният период на болестта. Изследванията продължават докато всички резултати са отрицателни за заболяването и огнището бъде окончателно ликвидирано.
Резултатите от второто серологично изследване за бруцелоза в област Кюстендил показват, че няма няма разрастване на болестта. Всички собственици на животни оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари към Областна дирекция по безопасност на храните-Кюстендил при извършване на прегледи и взимане на проби от животните им. Не се допуска придвижването на животни с неясен здравен статус.
До момента са изследвани над 6000 проби. При първите изследвания заболелите животни са били общо 205 в 5 населени места. При второто изследване животните с положителни проби за бруцелоза са 16 в 3 населени места. Всички животни с положителни проби са умъртвени по хуманен начин.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети