330 рискови мигранти не са допуснати в България за година

DenNews.bg
26.11.2015
размер на текста:

 За една година 330 души не са допуснати на територията на страната, защото за тях е установено, че има основание те да носят риск. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV в коментар на бежанската криза в Европа. По думите й този факт означава, "че нашите служители си вършат работата".
До този момент 28 хиляди по официална статистика са преминали през България, регистрирани са и след като са получили статут, са решили да продължат своя път, обясни Бъчварова и даде пример със Словения, откъдето само за ден минават по 11 хиляди мигранти. Вътрешният министър допълни, че се надява в първите шест месеца на 2016 г. оградата по границата с Турция да бъде завършена.
"Това е глобален процес, ние не можем да му влияем", каза Бъчварова, според която българските власти са направили необходимото и затова потокът мигранти, минаващи през страната е най-нисък в сравнение с другите държави.
В коментар по темата за сваления от Турция Руски боен самолет тя посочи, че няма пряка опасност за страната, но рискът е от принципно усложняване на обстановката, защото в район, който непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя ново напрежение.
"Ние го разглеждаме като инцидент и проблем между двете държави и мисля, че на това ниво той може най-бързо да намери своето решение", каза Бъчварова и припомни вчерашните решения на съвещанието в Министерския съвет, както и позицията на НАТО, че трябва да се върви към деескалация на конфликта.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети