Новата здравна карта заличава 70% от общинските болници

DenNews.bg
25.11.2015
размер на текста:

 70% от общинските болници ще фалират след април следващата година, а хиляди болни ще останат без лечение. Причина за това е новата здравна карта. Тя регламентира в коя област колко болнични легла и какви специалисти да има, както и двата пакета – основен и допълнителен, на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които влизат в сила от тази дата. Това съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Към проблема се прибавя и изискването за брой специалисти, медицинска техника и обучен персонал. Това означава, че от общо 60 общински болници сега ще останат 18, информира в. "Монитор"
Напълно възможно е обаче някои да затворят врати още преди април догодина, коментира за „Монитор” д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници в България. Лечебните заведения издъхват от липсата на средства, тъй като здравната каса и сега не привежда в пълен размер изработеното над лимитите. Същевременно не можем да връщаме пациенти, тъй като сме разположени предимно в селища с преобладаващо възрастно и болно население, както и хора без доходи, които нямат възможност да се поддържат в добро здраве и търсят медицинска помощ, след като се влошат, разясни проблема д-р Тотев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети