Арестуваните над 300 мигранти в София са чисти за тероризъм

DenNews.bg
16.11.2015
размер на текста:

 Няма данни за принадлежност към терористични организации или подготовка на терористична дейност за всички 320 незаконни пребиваващи в България чужденци, които бяха задържани през уикенда в столицата. Това съобщи днес пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов.
Полицейската операция започна в събота по обяд, след като на събиране при премиера на оперативния щаб по сигурност и миграция, беше решено засилване на мерките за сигурност в страната.
През почивните дни са били проверени над 7000 лица и повече от 3000 превозни средства. Образувани са 9 досъдебни производства срещу 11 българи, за които има данни, че се занимават с каналджийство, уточни Костов.
Според него противодействието на каналджийството е непрекъснато, а последната акция е част от комплекса мерки, провокирани от атаките в Париж. Главният секретар на МВР обясни, че задържаните нелегално пребиваващи чужденци, масово твърдели, че са от зони с военни конфликти - Сирия и Ирак, но при проверките се оказвали основно от Афганистан и Пакистан.
От началото на година в България са задържани 27 000 незаконно влезли чужденци. Те са хванати по границите и вътрешността на страната. Заловените в София са над 7000.
Няма регистрирана действителна терористична заплаха към нашата територия, каза Костов. Въпреки това превантивно е повишена сигурността в страната, като е засилена охраната на посолствата на държави, които могат да са цел на нападения и места, където има масово струпване на хора.
Според главния секретар на МВР, темата с полицейските протести е преекспонирана и вече е не е актуална. "Дори когато вървяха протестите, те не повлияха на сигурността и не се отразиха на гражданите от гледна точка на услугата сигурност", обобщи Георги Костов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети