Арест предотврати атентат във Франция

DenNews.bg
11.11.2015
размер на текста:

 Властите във Франция задържаха джихадист, планирал да извърши атентат срещу военни в базата на военноморските сили в Тулон.
Арестът е извършен на 29 октомври, десет месеца след атентатите в Париж.
25-годишният мъж поддържал връзка с френски джихадист от „Ислямска държава” в Сирия, който по интернет го приканвал "да премине към действия". Самият той се опитал безуспешно да замине за Сирия през октомври и декември миналата година и оттогава бил наблюдаван от разузнавателните служби.
"Младият мъж бе наблюдаван от една година, защото се радикализира и изразяваше публично подкрепа за джихадистки тези. Той се опита да си набави материали за насилствени действия срещу военни от ВМС в Тулон", се казва в съобщение на министерството на вътрешните работи, цитиран о то АФП.
След като бил арестуван, той признал, че планирал атака във военноморската база в Тулон.
Според интернет страницата на френското министерство на отбраната Тулон е най-голямото военноморско пристанище в Европа, където е на база 70 на сто от френския военноморски флот. В базата в града работят 20 000 военни и цивилни.
Френското разузнаване се опасява, че французи, върнали се от Сирия или поддържащи връзка с други джихадисти, могат да извършат нападения във Франция. По официални данни през октомври над 500 французи са били в Сирия и Ирак, за да се бият на страната на „Ислямска държава”. 250 са се върнали оттам, а 750 са изразили желание да се присъединят към джихадистката групировка. Убити са около 150 французи, които са се били в редиците на „Ислямска държава”. Източник: dnes.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети