Австрия прехвърля разследването за камиона ковчег на Унгария

DenNews.bg
09.10.2015
размер на текста:

 Австрия най-вероятно ще се откаже от разследването на случая с камиона ковчег, който бе открит изоставен на магистрала в страната с телата на 71 задушили се бежанци през август тази година, и да го прехвърли на Унгария.
Прокуратурата на Айзенщат, столица на източната австрийска провинция Бургенланд, е отправила съответно искане до унгарските власти, съобщи неин говорител. Причина за това е фактът, че камионът е потеглил от Унгария и че смъртта на мигрантите е настъпила още на нейна територия.
Разследването почти е приключило от австрийска страна. Тя е установила, че трафикантите са поели групата мигранти на 26 август на сръбско-унгарската граница и че злощастните хора са починали от задушаване малко по-късно в Унгария.
Хладилният камион с труповете на 71 мигранти - 59 мъже, 8 жени и 4 деца - бе открит изоставен на магистрала в Източна Австрия, близо до границата с Унгария, на 27 август. Петима заподозрени - четирима българи и един афганистанец - бяха задържани в Унгария и в момента се намират там.
Прокуратурата на Айзенщат съобщи още, че е отменила европейската заповед за арест, която е издала срещу шести заподозрян - 32-годишен българин, задържан в родината си. Мъжът първоначално е бил смятан за шофьора на зловещия камион.
Австрийското разследването обаче не е успяло да потвърди това.
В резултат Австрия е анулирала процедурата за екстрадиране на този човек, въпреки че българските власти са дали зелена светлина за предаването на мъжа на австрийската страна.
Разпознаването на загиналите мигранти е трудно поради напредналия стадий на разлагане на труповете. До момента са идентифицирани близо половината тела, съобщи източник, близък до разследването.
Първите трупове, които бяха разпознати, в края на септември, бяха на 10 иракчани. Австрийските следователи смятат, че по-голямата част от жертвите са граждани на Сирия, Ирак и Афганистан. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети