Представиха проекта за ски-център в Дупница

DenNews.bg
05.10.2015
размер на текста:

При изключително голям интерес премина днешното представяне на инвестиционното намерение на Община Дупница за изграждането на туристически и ски център Дупница. Залата на Общински съвет се оказа тясна да събере всички желаещи да се запознаят подробно с прединвестиционното проучване, което направи арх.Емил Леков, човекът, който е създал ски-центровете в Банско, Пампорово, Витоша и други мащабни проекти. Сред гостите в залата бяха областния управител Виктор Янев и зам.областния Радослава Чеканска.
"Община Дупница бе включена в инвестиционната програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, погранични,
планински и слабо планински райони, което ни дава възможност да започнем реализацията на тази идея. По тази програма имаме уверението, че ще бъде осигурено финансиране в размер на 500 000 лв за работен проект от Министерство на регионалното развитие и политика. Реализацията на тази идея е с цел подобряване жизнената среда на населението - разкриване на заетост, подобряване на инфраструктурата и развитието на целогодишен туризъм, който би повлиял позитивно на икономическото състояние общината", обяви и.д. кмет на Община Дупница Олга Китанова.
"Започнахме работа през 2012 година. Обемът от работа и проучвания бе много голям, защото е сбор от много документация, изследвания и не на последно място, поради наличието в близост на Национален парк "Рила". След като направихме всички необходими изследвания и проучвания, спокойно мога да отбележа, че Дупница разполага с възможностите за реализирането на това намерение. Въпросът от
тук насетне е Дупница и Общината да реши дали да продължи тази идея или да спре. Моята препоръка е да се продължи и да се реализира, защото даденостите - географски, икономически, екологични са са много добри характеристики", каза арх. Леков. "Разработили сме два варианта, като моето виждаме и препоръка е да се започне с т.нар. съкратен вариант, след което да се продължи към разширения, по-мащабен втори вариант", допълни арх.Леков.
Капацитетът на комплекса, който включва заведения за хранене, писти за ски, паркинги и други ще бъде с капацитет за 4500 туристи дневно, а в зимния сезон ще може да поема до 2500 скиори. Вариантите за лифтове са за два или три такива в зависимост от пътя по-който се поеме, както и начина на финансиране, както и ски-влекове за отделните писти. Най-високата точка за последна спирка на лифта е 2070-2080 метра,
стана ясно от презентацията на арх.Леков. Единият от вариантите е за общо 5,1 километра съоръжения и 7 371 метра писти, а другият вариант е за 13 км съоръжения и общо 17 километра писти. "Възможен е, разбира се и съчетаване на двата варианта, но това е въпрос на преценка от страна на Общината. Не препоръчвам изграждането на хотели и подслони в района на самия комплекс, както е вече в цял свят. Това трябва да се реализира в населените места, т.е. селата Бистрица и Джерман, както и Дупница", допълни арх.Леков.
Близо час след представянето на идеята, бяха задавани въпроси към арх.Леков, като най-важният, който вълнуваше присъстващите бе за стойността на проекта и времево, кога може да се случи това. "Стойността е много относителна, защото все пак говорим за прединвестиционно намерение, а не за технически специфики и дейности пе етапи. Говорим за ориентировъчна отправна сума в размер между 30-40 млн. лева. Пак казвам, че тя е съвсем ориентировъчна.

Това, което е предимство на този проект е, че в сравнение с Паничище, където говорим за много по-голям проект, и който е в застой, то Дупница може да изпревари Сапарева баня и реално да си привлече туристите. Това е уникален шанс, който аз препоръчвам да бъде оползотворен, но хората тук ще решите. В Банско стартирахме през 1995 година и ни бяха необходими около 6 години, за да започнем реализацията. Така че говорим за един отрязък от време между 4 и 6 години, ако се продължи идеята и не се спре до тук. Дори тук би било по-бързо, тъй като сме съобразили да не се попада в Национален парк "Рила", където има още по-хубави условия за ски, но това утежнява много процедурите, а и има определени рискове. Аз не съм икономист, но от практиката и проучванията бих могъл да кажа, че след 6-ата или 7-ата година, инвестицията трябва да се е изплатила. Отделно от това говорим за социален ефект като разкриване на работни места, както за реализацията, то и след това с постоянна заетост от около 1500 души в зимен сезон. Икономическият ефект предвид даденостите на района ще бъде голям - близост до София, международен път и т.н.", каза още арх.Леков.
Сред дошлите да се запознаят от близо с намеренията бяха и голяма част от Планинската спасителна служба в Дупница, както и от туристическото дружество. "Каквото и да се започне да се прави, задължително трябва да бъде с участието на хората от ПСС. С тях направихме Банско, с тях трябва да се изгради и този ски-център над Дупница. Те са хората, които познават най-добре планината и ще бъдат от най-голяма полза при реализацията", заключи арх. Леков.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети