Сформираха временна комисия за имунитета на Сидеров и Чуколов

DenNews.bg
28.10.2015
размер на текста:

 Парламентът създаде временна комисия по исканията на главния прокурор Сотир Цацаров да се разреши възбуждането на наказателно преследване срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов от „Атака”. Решението подкрепиха 136 депутати, 11 - само от "Атака", бяха против.
Задачата на комисията е да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор от 12 октомври (за скандала пред клек-шопа на ул. „Раковски”) и от 26 октомври (за нахлуването на Сидеров в НАТФИЗ).
Комисията е от 17 депутати - по двама от всяка парламентарна група и един независим депутат. За председател беше избран Димитър Главчев от ГЕРБ. Другите членове са: Чавдар Георгиев и Атанас Зафиров от БСП, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС, Антони Тренчев и Гроздан Караджов от Реформаторския блок, Християн Митев и Емил Димитров от Патриотичния фронт, Стефан Кенов и Георги Ковачев от БДЦ, Явор Нотев и Илиян Тодоров от „Атака”, Свтослав Белемезов и Лъчезар Никифоров от АБВ, Ана Баракова от независимите.
Депутатът от „Атака” Явор Нотев, който е и адвокат на Сидеров, предложи в началото на пленарния ден да отпадане точка първа от дневния ред, която се отнася до исканията на главния прокурор и създаването на анкетната комисия, така че тя да стане част от програмата на НС за следващата седмица.
Мотивите му бяха свързани редакционна неяснота, която би опорочила решението на парламента. В точката от дневния ред става дума за даване на разрешение за искания, но те не са определени и не са индивидуализирани, обясни Нотев. Депутатите отхвърлиха предложението му.
След това Нотев предложи редакция на текстове от точка първа от дневния ред на парламента заради несъответствия с Конституцията и правилника на НС. Председателят на парламента Цецка Цачева отхвърли искането.
Докато депутатите обсъждат поисканите от главния прокурор имунитети, около Народното събрание протестират между 100 и 200 души в защита на Сидеров. Те са дошли от цялата страна, някои признаха пред bTV, че мислили, че са на екскурзия.
Малко след 11 часа Сидеров излезе сред симпатизантите си пред парламента, охраняван от няколко мъже с черни якета. Лидерът на "Атака" обяви, че животът му е застрашен и затова се налага да го охраняват.
Привържениците му го посрещнаха с възгласи "Победа", "Атака".
Източник: btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети