ЦИК дори не мисли за оставка, не била на дневен ред

DenNews.bg
27.10.2015
размер на текста:

 Оставката на ЦИК не е на дневен ред, по-важно е да се справим със ситуацията и да обработим резултатите от изборите. Това заявиха пред журналисти говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев и Цветозар Томов.
Коментарът е в отговор на призива на ГЕРБ Комисията да си подаде оставката заради забавянето на обработката на протоколите в София и хаоса в зала „Арена Армеец“.
От ЦИК обясниха, че още на 15 октомври Комисията е разрешила на ОИК в София да наеме 136 сътрудници, които да обработват протоколите на СИК в града. В понеделник от ЦИК бяха изпратени в зала „Армеец“ още 20 души наши сътрудници, които да помогнат на ОИК да ускори приемането.
Ние също сме в тежка ситуация, трябва да приемем протоколи от 42 650 секции в цялата страна, но към момента се справяме добре, каза Камелия Нейкова.
Вината за забавянето е във всички, но за да не стига да подобни казуси в бъдеще, ще са нужни промени в Изборния кодекс и вероятно назначаване на районни избирателни комисии в София, защото в столицата избирателите и секциите са много, каза Цветозар Томов.
Всичко е наред, няма изборни нарушения при приемането на документите, но цената, която плащат хората, е свръх висока и институциите трябва да се погрижат това да не се повтаря повече, подчерта Томов.
И тримата говорители на ЦИК бяха категорични, че ОИК в София ще успее да обработи резултатите в законовия 48-часов срок, който изтича днес вечерта.
ЦИК предложи хората, ангажирани с предаването на бюлетините в ОИК – София, да почиват и днес като компенсация и да им се отпусне допълнително възнаграждение, посочи още Нейкова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети